سرمایه گذاری مستقیم خارجی مفاهیم ،نظریه ها و روندها
سرمایه گذاری مستقیم خارجی مفاهیم ،نظریه ها و روندها
امروزه جذب منابع مالي خارجي در انواع گوناگون از اولويتهاي غالب كشورهاي جهان بوده و به يكي از پيش نيازهاي دستيابي به اهداف توسعهاي بدل گرديده است. تنوع و آثار اجتماعي روشهاي تأمین منابع مالي در كشور ميزبان، سببشده كه كشورها در كنار تمركز بر كميت سرمايه خارجي، به كيفيت آن نيز توجه كنند. در ميان روشهاي مختلف تأمین مالي خارجي، صاحبنظران معتقد هستند كه روش سرمايهگذاري مستقيم خارجي يكي از كارآمدترين روشها ميباشد. در كنار برخی معايب و اشكالاتي كه براي اين روش ذكر ميشود، وجود آثار مثبت فراوان آن نظير دسترسي به بازارهاي صادراتي جديد، ارتقاء سطح رقابتپذيري، انتقال دانش فني و مديريتي به بنگاه ميزبان و ايجاد امنيت اقتصادي بر كسي پوشيده نيست. امروزه جذب سرمايهگذاري خارجي به يكي از محورهاي اصلي سياستگذاري اقتصادي در كشورهاي صنعتي و در حال توسعه تبديل شده و رقابت تنگاتنگ و نفسگيري براي جذب اينگونه منابع در جريان است. دلايل متعددي براي حضور شركتها و سرمايهگذاران در كشورهايي غير از كشور مبدأ وجود دارد و تئوريهاي متفاوتي براي تحليل آن ارائه شده است.
با توجه به تحولات سهدهه اخير در سطح جهانی، درمييابيم كه اقدامات براي جذب سرمايه خارجي گستردهتر از قبل شده است. دو پديده بهويژه در اين رابطه مهم است: نخست فروپاشي اردوگاه شرق سابق و ملحقشدن كشورهاي عضو آن به بازار جهاني كه منجر شد اقتصادهاي مهمي همچون روسيه، آلمان شرقي، لهستان، چين و ويتنام به بازار جهاني بپیوندند. دوم تحول در رويكرد بسياري از كشورهايي كه دههها استراتژي صنعتيشدن را از مسير جايگزيني واردات و بسته نگهداشتن نسبي اقتصاد خود دنبال كرده بودند. آنها عموماً رويكرد تشويق صادرات، بازكردن نسبی اقتصاد و تعامل بيسشتر با اقتصاد جهاني را اتخاذ كردند و از اینرو تعاملات اقتصادهایی مانند هند، برزیل، ترکیه، آفریقای جنوبی و دیگران نیز با اقتصاد جهانی رو به گسترش گذارد. اين دو پديده موجب شد كه تقاضا براي سرمايه خارجي بهویژه از منظر انتقال تكنولوژي، توسعه صادرات، تأمین منابع مالي و ارتقا كارآيي كل اقتصاد بهشدت افزايش يابد و لذا سرمایهگذاری خارجي از 58 ميليارد دلار در سال 1982 به اوج خود يعني 9/1 تريليون دلار در سال 2007 رسيدكه پس از آن به دليل بحران مالي جهاني به 2/1 تريليون دلار در سال 2010 كاهش مييابد. گزارش 2016 کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل[1] حاكي از رشد اين ميزان به 7/1 میلیارد دلار در سال 2015 دارد.
استمرار تقاضا براي سرمايهگذاري خارجي در بازارهاي جهانی و افزودهشدن تقاضا براي آن در اقتصادهاي جديدي كه به بازار جهاني پيوستهاند، موجب شده كه رقابت براي جذب اين منابع شديدتر، سازمان يافتهتر و پيچيدهتر شود. شكلگيري و گسترش نهادهاي متولي جذب و هدايت سرمايهگذاري خارجي تحت عنوان آژانسهاي تشويق سرمایهگذاری خارجي[2] در ساختار سياستگذاري دولتها، يكي از تبعات همين تشدید رقابت است. با افزايش تعداد كشورهاي سرمايهپذير، تعداد آژانسهاي تشويق سرمايهگذاري خارجي هم به شدت افزايش يافته و امروزه بيش از 220 آژانس تشويق از 160 كشور دنيا، عضو WAIPA هستند.[3]
اين رقابت روز به روز پيچيدهتر هم ميشود چرا كه امروزه سرمایهگذاری خارجي به عنوان مؤلفهاي در سياستهاي صنعتي و تكنولوژي كشورها منظور ميشود. براي برخي فعاليتهاي ديگر از جمله زيرساختها، علاوه بر سرمایهگذاری خارجي، ترتيبات قراردادي ديگري هم بهكار گرفته ميشود كه از آن جمله ميتوان به PPP ، NEM،BOT ،BOO و غيره نيز اشاره كرد. در نتيجه ميتوان گفت كه حجم سرمايهگذاريهاي خارجي به شدت افزايش پيدا كرده، آژانسهاي تشويق متكثر شدهاند و بستههاي تشويقي نيز براساس رشته صنعتي و اقتصادي، نوع فعاليت، مكان استقرار و ويژگيهاي زيرساختي پروژه تغيير ميكنند.
اما تجارب سرمایهگذاری خارجی در كشور، نشاندهنده آن است كه عليرغم دستاوردهاي مثبت در اين حوزه و اقداماتي كه جهت اصلاح قوانين و مقررات مربوطه طي 15 سال گذشته صورت گرفته است، چندان نتوانستهايم با تحولات فوق هماهنگ باشيم. از سوي ديگر، الزامات رشد اقتصادي طي دو برنامه پنجم و ششم توسعه به نوعي بوده است كه بازنگري ريشهاي در مجموعه رويكردها، مشوقها و الگوهاي اجرايي مرتبط با سرمايهگذاري خارجي در كشور را ميطلبد. اما اين انتظار كه كشور قادر خواهد بود در چارچوب ساختارها، مقررات، مشوقها و الگوهاي اجرايي فعلي به اهداف پیشبینی شده در خصوص جذب سرمایهگذاری خارجی دست یابد، قطعاً برآورده نخواهد شد. بهعبارت دیگر، سهم 2/0 درصدی کشور از سرمایهگذاری خارجی در جهان (حدود 4 میلیارد دلار) که بخش عمدهای از آن هم مربوط به حوزه نفتوگاز میشود نمیتواند چشمانداز روشنی نسبت به شکلگیری یک جریان پایدار و فزاینده از سرمایهگذاری خارجی در کشور را نوید دهد. البته در گذشته افزایش تنشهای کشور در سطح بینالمللی و همزمان افزایش تحریمهای اقتصادی یکی از موانع رشد سرمایهگذاری خارجی در کشور بوده است که در دوره پسابرجام و رفتوآمد هیأتهای اقتصادی سایر کشورها به ایران این انتظار وجود دارد که تحول جدی در این حوزه رقم بخورد. نکتهای که در این زمینه حائز اهمیت است، کنار گذاشتن پیشفرضهای غلط نسبت به سرمایهگذاری خارجی در کشور میباشد؛ این انتظار که نگاه صرفاً تأمین مالی به سرمایهگذار خارجی داشته باشیم، یا سرمایه خارجی را با مدیریت مطلقاً ایرانی بخواهیم، یا اینکه جذب سرمایهگذاری خارجی بدون اولویتگذاری و در همة حوزهها به طور یکسان باشد و در نهایت اینکه محیط مناسبی برای سرمایهگذاری ایجاد نکنیم و انتظار حضور شرکتهای معتبر بینالمللی در کشور را داشته باشیم، از جمله رویکردها و انتظارات غلطی است که مانعی برای تقویت جریان سرمایهگذاری خارجی در کشور شده است. در این راستا آنچه باید در کانون توجه سیاستگذاران و تصمیمگیران کشور باشد، درک اهمیت تعامل با سرمایهگذاران خارجی، توجه به ابعاد چندوجهی سرمایهگذاری مستقیم خارجی و ظرافتها و پیچیدگیهای روزافزون آن، توجه به منافع ملی در تعاملات است. در مطالعات صورت گرفته که منجر به تدوین کتاب حاضر شد، مشخص گردید که در زمینههای متعددی از جمله قوانین و مقررات، رویکردها، الگوهای اجرایی و ساختارها مشکلات متعددی در کشور وجود دارد اما از سوی دیگر آمادگی نسبی و خاصی در برخی از حوزههای اقتصادی بهویژه در حوزههایی که کشور در آنها مزیت مطلق دارد (مانند حوزه نفتوگاز، پتروشیمی و معادن) و همچنین در برخی از محصولاتی که بازار ملی و منطقهای قابل توجهی دارند مشاهده میشود که قابلیت جذب سرمایهگذاری خارجی در کشور را افزایش داده است.
نویسنده |
محمد رضا رضوی علی سلیم مهیار خادم |
مترجم | |
ناشر | شرکت چاپ و نشر بازرگانی |
تعداد صفحات | 196 صفحه |
دسته بندی | سرمایه گذاری خارجی |
تاریخ انتشار | 1400 |
شابک | 9789644689635 |
قیمت | 175,000 تومان |
زبان | فارسی |
فصل دوم مفاهیم و سرمایهگذاریهای
مستقیم خارجی
2-2. مفهوم سرمايهگذاري مستقيم خارجي
1-2-2. اشكال مختلف ورود سرمايهگذاري مستقيم خارجي
2-2-2. انواع سرمایهگذاری مستقيم خارجي
3-2-2. نحوه گزارشدهی سرمایهگذاری
مستقیم خارجی
2-3. ساير ترتيبات قراردادي جهت همكاري با سرمایه
خارجي
1-2-3. روشهاي غيرسهمي توليد و توسعه بينالمللي (NEMs)
2-2-3. مشارکت بخش عمومی - خصوصی (PPP) و انواع آن
4-2. عوامل تأثیرگذار بر سرمایهگذاری خارجی
1-4-2. سیاستهای صنعتي و بازرگانی
4-4-2. اندازه بازار و درجه باز بودن اقتصاد
5-2. نظریات سرمایهگذاری خارجی
2-5-2. نظريههاي اوليه در توضيح دلايل جريان سرمايه بینالمللی
1-2-5-2. نظریههای مرتبط با بازار کامل
2-2-5-2. سرمايه گذاری خارجی توسط شرکت های
چندملیتی با فرض بازار ناقص
3-5-2. نظریههای سرمایهگذاری خارجی در ارتباط با کشورهای در حال توسعه
برچسب ها: مدیریت
© Copyright 2019 All Rights Reserved
طراحی سایت : نونگار پردازش